Τα έπιπλα αποτελούν σημαντικό μέρος της διακόσμησης του σπιτιού μας και αξίζουν τη σωστή φροντίδα. Μερικές απλές συνήθειες μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα αγαπημένα μας έπιπλα θα διατηρήσουν την ομορφιά τους. Ακολουθώντας αυτές τις πέντε συμβουλές για τη σωστή διατήρηση και φροντίδα των επίπλων σας, θα απολαύσετε την ομορφιά τους για πολλά χρόνια ενώ θα εξοικονομήσετε χρήματα.

Καθαρισμός και Συντήρηση:

Ο πρώτος και πιο σημαντικός κανόνας για τη διατήρηση των επίπλων είναι ο καθαρισμός τους. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανάκι και ένα ήπιο καθαριστικό για να απαλλαγείτε από σκόνη, λεκέδες και υπολείμματα. Για κάθε είδος υλικού, υπάρχουν ειδικά καθαριστικά προϊόντα που διατηρούν και προστατεύουν την επιφάνεια. Εξασφαλίστε ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο προϊόν για το υλικό των επίπλων σας.

Προστασία από τον ήλιο:

 Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα και φθορά στα υλικά των επίπλων. Εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τα έπιπλα σας σε μια θέση όπου δεν θα εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Επίσης, σκεφτείτε τη χρήση κουρτινών για να προστατεύσετε τα έπιπλα από τις βλαβερές ακτίνες UV.

Προστασία από την Υγρασία:

Η υγρασία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα έπιπλα, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά υλικά που προσδίδουν αδιαπέραστη επικάλυψη, όπως κεριά ειδικά σχεδιασμένα για έπιπλα. Αυτά τα προϊόντα δημιουργούν μια προστατευτική μεμβράνη που αποτρέπει την είσοδο υγρασίας στα υλικά των επίπλων. Επίσης, είναι καλή ιδέα να αερίζετε τον χώρο σας τακτικά για να μειώσετε την υγρασία στον αέρα.

Προσοχή στις Αλλαγές Θερμοκρασίας:

Οι αλλαγές σε θερμοκρασία μπορούν να έχουν δραστικές επιπτώσεις στα έπιπλα σας. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την τοποθέτησή τους σε μέρη όπου εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως κοντά σε καλοριφέρ ή ηλιακές ακτίνες. Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις και σπασίματα στα υλικά, ενώ οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν σκίσιμο του ξύλου.

Περιστροφή Μαξιλαριών:

Η περιστροφή των μαξιλαριών στους καναπέδες και στις καρέκλες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ομοιόμορφη κατανομή της φθοράς και την παράταση της διάρκειας ζωής των επίπλων σας. Καθώς χρησιμοποιούμε τα έπιπλα, τα μαξιλάρια μπορούν να γίνουν πιο λεπτά ή να χάσουν την αρχική τους μορφή σε συγκεκριμένες περιοχές που υφίστανται περισσότερη πίεση. Η περιστροφή τους βοηθά στην αποφυγή αυτού του προβλήματος, εξασφαλίζοντας ότι όλες οι περιοχές των μαξιλαριών χρησιμοποιούνται εξίσου.